divendres, 15 d’octubre del 2010

De la feblesa humana



La setmana que ve, si no passa cap cosa estranya, ens comprarem un pis. Durant els últims 10 anys dec haver canviat uns 6 cops de casa i ja me n'he cansat. Tinc ganes d'establir-me, de sentir que hi ha un lloc que puc anomenar casa meva i no haver-me'n de moure, com a mínim, durant una bona temporada. Estic en un moment de la vida en què necessito certeses.
Que estigui convençut de comprar-me un pis, tanmateix, no vol dir que no tingui la mosca al nas per haver d'entrar dins la rotllana de la dansa macabra que ens fan ballar els bancs. De fet, ja fa molts anys que la ballo, però fins ara tenia la sensació que no tenia alternativa i ara ho faig per pròpia voluntat.
De vegades penso que si fos un capitalista convençut (un capitalista que no fos cristià, és clar) em seria molt més fàcil viure sense caure en tantes contradiccions.
Com a penitència, avui us deixaré un enllaç a un web sobre mutualisme:

mutualismo.org


La pàgina està portada per un tal Victor L., que hi escriu articles sovint. Està molt influït per Kevin Carson, potser el principal teòric actual del mutualisme, i molt ben documentat, i la veritat és que escriu força bé, encara que en algun moment potser sembla una mica dogmàtic. En tot cas, considero que aquests articles són una lectura prou instructiva. La pàgina també compta amb enllaços a llibres en pdf sobre els principals autors mutualistes (Proudhon, l'esmentat Carson) i uns fòrums no gaire actius, però en què també es pot trobar informació.

El mutualisme és una ideologia, fonamentada en els escrits de Proudhon, que defensa la llibertat de l'individu davant de l'estat. A diferència d'altres corrents anarquistes (p.e. l'anarcocomunisme), el mutualisme és partidari del lliure mercat. Un lliure mercat, tanmateix, "real", ja que segons aquests autors és precisament la intervenció de l'estat el que distingeix el capitalisme del lliure mercat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada